Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Атанасов пита Бъчварова за мерките на МВР в "Столипиново"
Източник: ПОТВ 13:25 / 15.06.2015
©

Народният представител от Патриотичния фронт Славчо Атанасов внася днес в Народното събрание питане до министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова за мерките и действията на МВР по повод нарастващото напрежение между българи и роми и с оглед на факта, че в Пловдив се намира най-голямото гето в страната, както и три махали с тежки проблеми. Заедно с питането Славчо Атанасов входира и жалбите на потърсили помощ в приемната му жители на пловдивските квартали "Тодор Каблешков" и "Панайот Волов" срещу тормоза от шумните сватби, нападенията и кражбите от страна на роми от съседната Шекер махала, както и подписите на над 260 души.

"Хората, които додоха в приемната ми, са се обединили в Инициативен комитет. По думите им - животът им е ад - подложени са на непрекъснати нападения и обири, влизанията с взлом в домовете им са ежедневие, нападенията на роми над по-малките български деца се прави дори за забавление, а звуковият тормоз от сватби и тържества на открито е непрекъснат. В районите владее страх и насилие, основен източник на които са живеещите там роми. Хората от Инициативния комитет изложиха пред мен множество случай на нападения, обири, конфликтни ситуации на физически и психически тормоз от страна на това население. Органите на реда в района не успяват да предотвратят напрежението и инцидентите, общинската власт пък е абдикирала изцяло и дори не желае да се запознае с проблемите на хората от двата квартала", казва в питането си до министър Бъчварова Славчо Атанасов.

Той напомни, че седмица преди да избухнат безредиците в софийския квартал "Орландовци" искрата е прехвърчала и в Пловдив. "Хората бяха категорични, че те не са "против циганите, а против нарушителите", но не скриха, че чувствайки се напълно изоставени от държавата, повече не могат да търпят тормоза и безредието. Предупредиха, че не искат втори Гърмен, но затова са нужни незабавни действия от страна на държава и община, заяви още Славчо Атанасов.

"Напомням Ви, че в Пловдив се намира най-голямото гето не само в България, което наброява между 60 000 и 80 000 души. В града ни има и три смесени махали, в които напрежението между роми и българи е непрекъснато. За съжаление, не бих могъл да кажа, че органите на МВР контролират ситуацията в тези махали", заявява в питането си народният представител.
С оглед на нарастващото напрежение и сблъсъци между българи и роми в други точки на страната и заради съществуващите множество и тежки проблеми с гетата в Пловдив, Славчо Атанасов поставя пред министър Бъчварова въпросите:

1. С какъв ресурс разполага МВР, за да наложи ред и законност в смесените райони с ромско население? Какви мерки смятате да предприемете в национален мащаб с оглед на нарастващото междуетническо напрежение и конкретно какви мерки ще предприемете, за да могат хората от пловдивските квартали "Т. Каблешков" и "Панайот Волов" да заживеят спокойно и без страх от нападения и кражби?
2. Възможно ли е съсредоточаване на повече личен състав от страна на органите на МВР в конкретните смесени етнически райони, което да респектира ромското малцинство и да му напомни за съществуването на българската държавност и закони, на които те също са подвластни? В какви срокове е възможно това да се случи?
3. Имате ли цялостна стратегия за предотвратяване на междуетническото напрежение и връщането на гетата из цялата страна в лоното на законността и държавността, както би било редно да бъде и какво по-точно предвижда тази стратегия?

Припомняме, че общинските съветници от Патриотичния фронт внесоха питане до Общинския съвет на Пловдив, в което също сигнализираха за проблема и с оглед на предотвратяването на конфликти настояха за незабавни мерки от страна на местната власт.

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
ХАРЕСВА ЛИ ВИ НОВОТО ЛОГО НА "ПЛОВДИВ 2019"?
Гениално е !
Адекватно е на творческия потенциал на града
Нищо не струва
Това ли ни е проблемът?
За какво става дума?
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: