Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Писмо от Ню Йорк: "Булевардът на залеза" в българското позорище
Източник: Ася Ялъмова, Ню Йорк, специално за ПОТВ 07:46 / 19.03.2017
©

"Сънсет Булевард" е любимият филм на Тръмп, поне той така каза. В България са наричали пък театъра на Добри Войников  "позорище".

На българската политика и елит повече подхожда второто.

Ако някой не е гледал великата Глория Суонсън в ролята на лудата  холивудска звезда, когато слиза величествено по стълбата от света на илюзията и "елитаризма" в грижовните ръце на полицията - трябва да го види.(Елена Поптодорова опита да я имитира по телевизията, но много слабо, въпреки физическата прилика с актрисата.) Няма да  може да го види и в политическото позорище, наречено избори. Имената в листите на различните партии приличат на пасианс, реден от героинята Норма Дезмонт в последния стадий на лудостта и. Бивши алафранги, навлекли набързо фесове, привикани от запаса на спец-службите журналисти, фирмен менте-персонал, служещ на шефа в духа на военните традиции - до последна капка кръв, патриоти-силляхлии и патриоти само с калпаци и, разбира се, индианци, захапали яростно, до пречупване, между зъбите си нежният ствол на чуждо на  българските градинки цвете...

В миманса се щура безсмислено някакъв офис планктон от соросовия блатясал тинк-танк, но е оставен да се прави на каквото си иска от режисьора: на водни мехурчета, на пуси-активистки или  на десни партии, само да не пречи на основната мисия на позорището.
А тя е, както обикновено, СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ. И това наистина е така, въпреки че хаоса в позорището напомня повече на  паническа подготовка за евакуация на политическата класа. 
В писмото си от 27 ноември м.г. "Българското "дясно" - в ложето на вампира", (//potv.eu/686288.html) коментирайки  липсата на автентични десни партии в България написах: Това постави българския политически елит в положението на закъсал търговец, който няма почти нищо от стоката, която му искат, а трябва да осъществи сделката на живота си, за оцеляване." Българският театър, "позорището", винаги е спасявало България. И кьопавите и политици. България отива на избори с много ляво-либерални партии и САМО ЕДНА, ЗАЯВИЛА КАЧЕСТВА ДА ИЗИГРАЕ РОЛЯТА НА ДЯСНА. По законите на иронията в историческата ни съдба това е БСП. Нямам съмнение, че социалистите ще имат успех на премиерата на 26 март, с аплаузите на всички театрални рецензенти. 
Мотивацията на избирателя ще е повече "геополитическа", на фона на агресивно-неконтролируемия Ердоган, който обещава да "отвори шлюзовете", обусловен и от фона на вътрешно-политическата игра на турски национализъм с елементи на читалищна дейност. Впрочем, очевидно Ердоган ще играе роля във всички европейски изборни секции. 
В дългосрочен план това обаче не решава българските проблеми.Пълната липса на автентично дясно полукълбо в "мозъка"на една държава, т.е. политическата и система, води до шизофрения с нейните крайни последствия. И даже удачно намерените политически  формулировки като "обединяващ патриотизъм" са временно лекарство, с успокоителен предизборен ефект.

Това г-н Доган го разбира, защото  има изключително рядък дар (даже и за света) за политическо мислене и формулировка. Той навярно е наясно и че почти всички внезапно  пръкващи се партии в България са лабораторно създадени, без живата връзка на пъпната връв с нейните избиратели. Г-н Доган в обръщението си доста деликатно е засегнал този основен проблем : "Това, което наблюдавам в предизборните профили на различните политически партии, меко казано, ме озадачава, смущава и притеснява."
...А нали именно "ТОВА" с годините превърна българския парламент в подобие на прашасалия луксозен в миналото холивудски меншън от "Сънсет Булевард", без живот, населен с илюзиите на една залязваща актриса. Е, не е ли време вече за финалната сцена със  стълбата?!...  

В обръщението отсъства думата "нация". Защо, нима е толкова трудно да се произнесе дума, която почти всички американски деца, независимо колко шарен им е произхода (а той е МНОГО шарен) казват всяка сутрин в училище съвсем естествено: "ONE NATION UNDER GOD, UNDIVISIBLE (неделима)?!

Въпреки опитите им, американските либерали не успяха да изхвърлят тази клетва от училищата. Консерваторите 
пък няма да изхвърлят (и няма да поискат) да лишат американските граждани от различен произход от радио и тв-каналите им, съботните и неделните етно-училища (стига, естествено, те да не са финансирани от бюджета). Pledge of Allegiance, американската клетва, е  написана ДВАДЕСЕТ И ЕДНА ГОДИНИ СЛЕД ЛЕВСКИ, когато е казал "Свобода и всекиму своето". На английски -"and Liberty and Justice for  All." Левски: Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е САМО АКО ПРИПОЗНАЯТ ЗАКОНИТЕ РАВНО С БЪЛГАРИНА".

Левски го е обяснил по-подробно, като за българи, но смисълът е онзи велик смисъл на всяка демокрация "Liberty and Justice for All".Тогава, какво  липсва за да се изрече думата "нация"?! Мислители? Земя? Небе? ...Или ученици в класните стаи, които да израснат с нея? 
Имам по-прагматичен отговор на въпроса. Липсва една консервативна земеделска партия, в която да членуват и българи, и турци, и цигани, а така също и арменци и евреи, шопи и македонци, ако поискат.

Само тогава залезът на елитите и техните партии ще има  смисъл, трагика и запомнящ се финал.
Коментари [6] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
ЗАЩО НЕ ИЗГОНИХМЕ РУСКИ ДИПЛОМАТИ ?
Защото сме балансирани
Защото нямаме доказателства кой е отровил Достал
Защото Русия е нашата освободителка
Защото ни е страх да не дойде отново техният патриарх да ни се кара
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: