Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
ЗАЩО ЕЛЕКТОРАЛНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ НЕ Е ПРОГНОЗА?
Източник: ПОТВ 12:47 / 20.03.2017
©

интервю с председателя на Изследователска Асоциация НЕОХРОН Николай Близнаков   

И А Неохрон се утвърди от 2007-ма г. насам  като единствената социологическа организация с точни данни за електоралните нагласи на пловдивчани, вкл. с награди за най-точни прогнози на ПОТВ и в-к "Дневник“. Затова на техните изследвания се гледа традиционно с доверие.

 -    Във вашето изследване, проведено преди 5-6 дни, Вие категорично определяте, че ГЕРБ печели изборите в  Пловдив с голяма преднина, т.е няма интрига за първото място, но има такава – жестока конкуренция – за второто място.. Там Обединени патриоти водят с половин процент пред БСП, нали така ?

-    Да, първото място е ясно, ще рискувам да направя твърата прогноза, че ГЕРБ е недостижим.  За второто силите са изравнени – засега – между Обединени патриоти и БСП.  Минималните разлики между тях са без значение, освен чисто символично. Вижте, много е нелепо, когато колеги-социолози или журналисти, се втренчват в едни десетинки от процента и казват:  “О-о, партия Х води със 16,4%,  а пък партия У изостава със 16,1%..“   Извинете, но всеки грамотен човек може да прочете в същия материал, че статистическата грешка е над 2% и е безсмислено да се взираме в десетите от процента. Тоест, като имате предвид стохастичната грешка става ясно, че същата картина може да се разчете и така – БСП имат 17 %, а О П - 15,5.  Но освен това надмогването за второто място "с малко, но завинаги“,  няма много смисъл – при мажоритарни избори е много важно да си втори, защото иначе изгаряш и не стигаш до балотажа, там разлика от 50 гласа може да е фатална. При пропорционалните избори не е така.

-    С една дума не е ясно, дали няма БСП да е втора по сила. Но сигурно още по-трудно е да се каже това за по-малките партии – кажете нещо за СКРИТИТЕ РИСКОВЕ при електоралното изследване.

-      Всички знаят за "фаталното число 4 %“ – бариерата за влизане в Парламента. Става дума, обаче, за национален мащаб, на регионално ниво няма никаква бариера, така че може да има само някакво символично значение дали си над 4% на местно ниво, или под.  За по-малките партии – при една стохастична грешка от близо 2% - е явно, че никой не може да бъде сигурен дали неговите 5% не са всъщност 3,3 или 3-те процента –не са 5%.

       Има нещо още по-важно - големият процент хора, които заявяват, че се колебаят за кого да гласуват. Това са към 14% плюс още 8 (гласуващи, но не избиращи никого). И ние единствени използваме при изследването методика, с помощта на която определяме между кои точно политически сили се колебае избирателят и каква е вероятността да подкрепи една или друга партия. Така например в нашето проучване се вижда, че новата партия ДА БЪЛГАРИЯ има малко над 3% спечелени поддръжници, но има още толкова – 3% - колебаещи се избиратели, които още обмислят дали да не я подкрепят – тоест, не е изключено ДА, БЪЛГАРИЯ да има и една 5% -на подкрепа. Това, обаче, не може да се каже за РБ, тъй като там "облакът“ от колебаещи се е по-малък – към 1,4%. Изобщо впечатляващо е, че Реформаторският блок се представя така слабо в Пловдив – най-синият град в миналото, с най- силното и доминиращо СДС до неотдавна.

-    С какво си го обяснявате?

-    Вероятно с неудачи в политиката на местно ниво, но и загуба на доверие на централно ниво. В наше изследвне установяваме, че пловдивчани не знаят – дори не са чували! – имената на повечето местни партийни лидери – и председателят на СДС е един от тях, не се е изявил достатъчно.  Освен това тук за водач на листата бе сложен един земеделец (в град със силно СДС, но много слабо БЗНС), човек от Ямболско, на това отгоре с вървящи съдебни дела в момента – това едва ли привлича гласоподавателя. При въпроса за "доверие-недоверие“ при г.Ненчев съотношението е най-лошо – нищожно доверие срещу голямо недоверие.

-     Вие твърдите също, че  ЕЛЕКТОРАЛНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ НЕ Е ПРОГНОЗА – защо ?

-     Изследването винаги отчита моментното състояние на нагласите на хората. Доказано е,че винаги има до 10% от хората – а в някои кампании над 15% - които взимат решението едва последните 2 дни. Освен това действат няколко добре познати феномена. Първият е , че някои от анкетираните се измъкват с най-безболезнения, според тях, отговор – обикновено “за“ управляващата сила. Така че гласовете на ГЕРБ по тази линия може да са всъщност по-малко. Но пък това се компенсира от един друг феномен – в последния момент симпатизанти на малки партии, уплашени (от проучвания),  че техните избаници може да не преминат 4% бариера, за да не "изгори“ гласът им, гласуват за някои от най-големите партии – каквато е ГЕРБ. Тоест, загубата на някои гласове може би ще се компенсира от добавянето на други. Този последният феномен –страхът да не  "изгори“ гласа поради 4% бариера – е игзигравал много лоши шеги на доста партии, които са имали подкрепа около 4-5% и в последния момент са напуснати от част от избирателите, така че остават под чертата.   Има и други фактори – например, има "непрестижен“ вот, част от избирателите някак си се срамуват, че биха подкрепили определена сила, която има спорен авторитет.  В миналото това бяха избирателите на БСП, днес това са тези на ВОЛЯ и донякъде ДПС. Така че резултатът на ВОЛЯ може и да се окаже над 4% (там страхът от оставане под бариерата е по-малък)

    Или: ПРОГНОЗА се прави като се отчитат много фактори – основата може да бъде електорално изследване, но трябва да се съобразят множество политически, организационни (например, липсата на хора в комисиите, които да защитават интереса на малките партии), психологически и други моменти, за да се даде истинска прогноза. Впрочем, мисля, че съм единственият в България, преподавал "Прогностика“ (футурология) в университет…

-    Добре, дайте накрая вашите прогнози - мисля, читателите знаят, че досега те наистина са били верни…

- А мислите ли, че ще е безплатна ?...:))           Е, нека не бъда обвиняван, че съм повлиял на гласуването на хората …

 Едно интервю на Марина Георгиева


Паспорт на изследването:

 Обем на извадката: Анкетирани 645 пълнолетни жители на Община Пловдив; двустепенна гнездова извадка, представителна за пълнолетното население на града по пол, възраст и образование. Максимално възможна статистическа грешка от 2 % (при 6% дял), до 3,8% (при 50% дялове)  при 95% вероятност.

Методика: интервюта “лице в лице" по домовете на респондентите  с подготвен въпросник с въпроси от закрит и открит тип. Изследването е поръчано и изпълнено от И.А.Неохрон и е проведено между 9 и13 март 2017 г.
 

 

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
ЗАЩО НЕ ИЗГОНИХМЕ РУСКИ ДИПЛОМАТИ ?
Защото сме балансирани
Защото нямаме доказателства кой е отровил Достал
Защото Русия е нашата освободителка
Защото ни е страх да не дойде отново техният патриарх да ни се кара
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: