Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
ЗАЩО ЕЛЕКТОРАЛНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ НЕ Е ПРОГНОЗА?
Източник: ПОТВ 12:47 / 20.03.2017
©

интервю с председателя на Изследователска Асоциация НЕОХРОН Николай Близнаков   

И А Неохрон се утвърди от 2007-ма г. насам  като единствената социологическа организация с точни данни за електоралните нагласи на пловдивчани, вкл. с награди за най-точни прогнози на ПОТВ и в-к "Дневник“. Затова на техните изследвания се гледа традиционно с доверие.

 -    Във вашето изследване, проведено преди 5-6 дни, Вие категорично определяте, че ГЕРБ печели изборите в  Пловдив с голяма преднина, т.е няма интрига за първото място, но има такава – жестока конкуренция – за второто място.. Там Обединени патриоти водят с половин процент пред БСП, нали така ?

-    Да, първото място е ясно, ще рискувам да направя твърата прогноза, че ГЕРБ е недостижим.  За второто силите са изравнени – засега – между Обединени патриоти и БСП.  Минималните разлики между тях са без значение, освен чисто символично. Вижте, много е нелепо, когато колеги-социолози или журналисти, се втренчват в едни десетинки от процента и казват:  “О-о, партия Х води със 16,4%,  а пък партия У изостава със 16,1%..“   Извинете, но всеки грамотен човек може да прочете в същия материал, че статистическата грешка е над 2% и е безсмислено да се взираме в десетите от процента. Тоест, като имате предвид стохастичната грешка става ясно, че същата картина може да се разчете и така – БСП имат 17 %, а О П - 15,5.  Но освен това надмогването за второто място "с малко, но завинаги“,  няма много смисъл – при мажоритарни избори е много важно да си втори, защото иначе изгаряш и не стигаш до балотажа, там разлика от 50 гласа може да е фатална. При пропорционалните избори не е така.

-    С една дума не е ясно, дали няма БСП да е втора по сила. Но сигурно още по-трудно е да се каже това за по-малките партии – кажете нещо за СКРИТИТЕ РИСКОВЕ при електоралното изследване.

-      Всички знаят за "фаталното число 4 %“ – бариерата за влизане в Парламента. Става дума, обаче, за национален мащаб, на регионално ниво няма никаква бариера, така че може да има само някакво символично значение дали си над 4% на местно ниво, или под.  За по-малките партии – при една стохастична грешка от близо 2% - е явно, че никой не може да бъде сигурен дали неговите 5% не са всъщност 3,3 или 3-те процента –не са 5%.

       Има нещо още по-важно - големият процент хора, които заявяват, че се колебаят за кого да гласуват. Това са към 14% плюс още 8 (гласуващи, но не избиращи никого). И ние единствени използваме при изследването методика, с помощта на която определяме между кои точно политически сили се колебае избирателят и каква е вероятността да подкрепи една или друга партия. Така например в нашето проучване се вижда, че новата партия ДА БЪЛГАРИЯ има малко над 3% спечелени поддръжници, но има още толкова – 3% - колебаещи се избиратели, които още обмислят дали да не я подкрепят – тоест, не е изключено ДА, БЪЛГАРИЯ да има и една 5% -на подкрепа. Това, обаче, не може да се каже за РБ, тъй като там "облакът“ от колебаещи се е по-малък – към 1,4%. Изобщо впечатляващо е, че Реформаторският блок се представя така слабо в Пловдив – най-синият град в миналото, с най- силното и доминиращо СДС до неотдавна.

-    С какво си го обяснявате?

-    Вероятно с неудачи в политиката на местно ниво, но и загуба на доверие на централно ниво. В наше изследвне установяваме, че пловдивчани не знаят – дори не са чували! – имената на повечето местни партийни лидери – и председателят на СДС е един от тях, не се е изявил достатъчно.  Освен това тук за водач на листата бе сложен един земеделец (в град със силно СДС, но много слабо БЗНС), човек от Ямболско, на това отгоре с вървящи съдебни дела в момента – това едва ли привлича гласоподавателя. При въпроса за "доверие-недоверие“ при г.Ненчев съотношението е най-лошо – нищожно доверие срещу голямо недоверие.

-     Вие твърдите също, че  ЕЛЕКТОРАЛНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ НЕ Е ПРОГНОЗА – защо ?

-     Изследването винаги отчита моментното състояние на нагласите на хората. Доказано е,че винаги има до 10% от хората – а в някои кампании над 15% - които взимат решението едва последните 2 дни. Освен това действат няколко добре познати феномена. Първият е , че някои от анкетираните се измъкват с най-безболезнения, според тях, отговор – обикновено “за“ управляващата сила. Така че гласовете на ГЕРБ по тази линия може да са всъщност по-малко. Но пък това се компенсира от един друг феномен – в последния момент симпатизанти на малки партии, уплашени (от проучвания),  че техните избаници може да не преминат 4% бариера, за да не "изгори“ гласът им, гласуват за някои от най-големите партии – каквато е ГЕРБ. Тоест, загубата на някои гласове може би ще се компенсира от добавянето на други. Този последният феномен –страхът да не  "изгори“ гласа поради 4% бариера – е игзигравал много лоши шеги на доста партии, които са имали подкрепа около 4-5% и в последния момент са напуснати от част от избирателите, така че остават под чертата.   Има и други фактори – например, има "непрестижен“ вот, част от избирателите някак си се срамуват, че биха подкрепили определена сила, която има спорен авторитет.  В миналото това бяха избирателите на БСП, днес това са тези на ВОЛЯ и донякъде ДПС. Така че резултатът на ВОЛЯ може и да се окаже над 4% (там страхът от оставане под бариерата е по-малък)

    Или: ПРОГНОЗА се прави като се отчитат много фактори – основата може да бъде електорално изследване, но трябва да се съобразят множество политически, организационни (например, липсата на хора в комисиите, които да защитават интереса на малките партии), психологически и други моменти, за да се даде истинска прогноза. Впрочем, мисля, че съм единственият в България, преподавал "Прогностика“ (футурология) в университет…

-    Добре, дайте накрая вашите прогнози - мисля, читателите знаят, че досега те наистина са били верни…

- А мислите ли, че ще е безплатна ?...:))           Е, нека не бъда обвиняван, че съм повлиял на гласуването на хората …

 Едно интервю на Марина Георгиева


Паспорт на изследването:

 Обем на извадката: Анкетирани 645 пълнолетни жители на Община Пловдив; двустепенна гнездова извадка, представителна за пълнолетното население на града по пол, възраст и образование. Максимално възможна статистическа грешка от 2 % (при 6% дял), до 3,8% (при 50% дялове)  при 95% вероятност.

Методика: интервюта “лице в лице" по домовете на респондентите  с подготвен въпросник с въпроси от закрит и открит тип. Изследването е поръчано и изпълнено от И.А.Неохрон и е проведено между 9 и13 март 2017 г.
 

 

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
ЗАЩО НЕ ИЗГОНИХМЕ РУСКИ ДИПЛОМАТИ ?
Защото сме балансирани (5) 6%
Защото нямаме доказателства кой е отровил Достал (32) 42%
Защото Русия е нашата освободителка (19) 25%
Защото ни е страх да не дойде отново техният патриарх да ни се кара (21) 27%
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: