Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
След срещата при Зико за питейната вода: Няма опасност за жителите на Първомай
Източник: ПОТВ 13:40 / 21.04.2017
©

Няма опасност за жителите на град Първомай от урана във водата - стана ясно след срещата в областната управа. На съвещанието са присъствали областният управител Здравко Димитров, кметът на Първомай Ангел Папазов, д-р Аргир Аргиров и доц. Цвета Иванова от Регионалната здравна инспекция, управителят на Вик ЕООД Пловдив Спартак Николов, управителят на "Напоителни системи" ЕАД, директорите на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район", РИОСВ - Пловдив, на Областната дирекция по безопасност на храните, както и председателят на синдикат "Подкрепа". На съвещанието присъства и окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, пише сайтът Пловдивски новини.

В момента са затворени три кладенци за вода/ два в Първомай и един в Караджалово/. Направени са проби и резултатите ще са ясни до месец. Няма опасност за хората от Първомай, защото водата, която пият сега е в нормите. Това заяви областният управител Здравко Димитров. Той обясни, че през 2015 година допустимите норми на уран са били - 0.06 мг/л, но ЕС е изменила сега и те са свалени на 0.03 мг/л. Пробите от трите кладенци на уран показват - 0.04 мг/л. Доц. Цвета Иванова от РЗИ каза, че няма укриване на данни от проверки. Тя обясни, че проверки са правени през ноември, февруари и март. Шефът на ВиК Пловдив Спартак Николов каза, че до хората в Първомай не е достигала вода с уран. Водата за тежки метали се изследва веднъж годишно. От всички кладенци са взети проби. Към момента ВиК няма да ограничава водоподаването за Първомай. Направени са и допълнителни кладенци за питейна вода. Кметът Ангел Папазов заяви, че на 2 май на събранието на Асоцияцията на ВиК ще представи проекти за нови кладенци и подобряване на канализацията в града.

Вчера от Прокуратурата са поискали всички документи от институциите и до един месец ще бъде готова проверката. Това заяви районен прокурор Йоана Запрянова. Те разследват и дали има престъпление относно огласяването на резултатите от пробите на водата.

Междувременно стана ясно, че са открити завишени стойности на уран и във водата на Велинград. Последните проби са показали стойности два пъти по-големи от допустимите. Водоснабвянето в курортния град е спряно, като вода се подава от алтернативен източник - помпена станция. На хората от околните села се препоръчва да не пият вода от чешмите, но може да я ползват за битови нужди.

 

 

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
ЗАЩО НЕ ИЗГОНИХМЕ РУСКИ ДИПЛОМАТИ ?
Защото сме балансирани (3) 9%
Защото нямаме доказателства кой е отровил Достал (9) 27%
Защото Русия е нашата освободителка (9) 27%
Защото ни е страх да не дойде отново техният патриарх да ни се кара (12) 36%
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: