Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Студенти по право съдиха убиец на възстановка на съдебен процес по действителен случай
Източник: ПОТВ 15:07 / 19.05.2017
©

Студенти от Юридическия факултет на ПУ "П. Хилендарски" и Европейската асоциация на студентите по право /ЕLSA/- Пловдив "осъдиха" убиец на 18 години затвор. Това стана по време на възстановка на съдебен процес по действителен случай. Инициативата се организира съвместно с Апелативен и Окръжен съд - Пловдив.

"Добре дошли в Съдебната палата в Пловдив. Поздравявам ви за времето, което сте отделили, и желанието да се подготвите за участие във възстановката на реален съдебен процес", приветства гостите Магдалина Иванова - председател на Апелативен съд - Пловдив.

Подготовката на зрелищния съдебен процес отне близо месец и половина на участниците. Петима съдии и 12 съдебни служители помагаха на студентите в реализацията. 16 студенти юристи се вживяха в ролите на съдии, прокурор, адвокати, а първокурсникът Васил Енджов изигра ролята на подсъдим. Старт на събитието даде съдията от Апелативен съд - Пловдив Христо Крачолов с призива: "Станете! Съдът влиза!" Облечени в тоги, "съдиите", "прокурорът" и "адвокатът" заеха местата си. Служители от Съдебна охрана въведоха с белезници "подсъдимия".

Съдия Силвия Цанкова от Окръжен съд - Пловдив запозна аудиторията с фактическата обстановка по казуса. На 6 януари 2016 г. в с. Дъбрава е извършено убийство с нож на пострадалия Иван Кирилов от подсъдимия Васил Димитров. Причината за тежкото престъпление е обидна реплика от страна на жертвата към Димитров - нарекъл го "мързелив", защото не могъл да намери пари за ракия. Имената на някои участници в процеса бяха променени, но фактологията по казуса бе напълно автентична.

След разпита на всички "свидетели" , "вещи лица", обясненията и последната дума на "подсъдимия", "съдебният състав" произнесе присъда от 18 години затвор при първоначален строг режим. Димитров бе осъден и да заплати обезщетение в размер от 2500 лева на вдовицата на пострадалия. "За първи път се сблъсквам с благородната професия на съдията. Досега не се бях сетила, но вече сериозно ще се замисля, дали да се насоча именно към нея след завършването си", коментира четвъртокурсничката Мирела Станкова. Тя беше в ролята на председател на съдебния състав.

Крум Гечев - председател на Европейската асоциация на студентите по право /ELSA/ - Пловдив, благодари на съдиите за това, че въпреки огромното им натоварване и големия брой дела, които разглеждат, са намерили време да участват във възстановката на съдебен процес по действителен случай.

Веселин Хаджиев - председател на Окръжен съд - Пловдив, връчи грамота на студентите, които се включиха в реализацията, с думите: "Всички участници се справихте страхотно, свършили сте отлична работа, пожелавам ви успех!"

Целта на мероприятието е студентите да се запознаят отблизо с работата на съдиите, прокурора и адвокатите и в реална обстановка да проследят протичането на наказателен процес по обвинение за убийство. За максимален академичен ефект на мултимедиен екран всички присъстващи виждаха съответните текстове от НПК, които се прилагат във всеки един от стадиите по делото.

Инициативата се провежда за четвърта поредна година.

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
ЗАЩО НЕ ИЗГОНИХМЕ РУСКИ ДИПЛОМАТИ ?
Защото сме балансирани
Защото нямаме доказателства кой е отровил Достал
Защото Русия е нашата освободителка
Защото ни е страх да не дойде отново техният патриарх да ни се кара
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: