Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Българските мотиви най-търсени на панаира на занаятите
Източник: ПОТВ 15:38 / 19.05.2017
©

 

60 шатри на занаятчии са разположени на Малката главна в Пловдив, като акцент е пленерът по луларство. И тази година има гостуващи майстори от чужбина. Интересът е огромен, всички се спират за да гледат или да си купят нещо. Занаятчиите разказват, че най-търсени са им българските мотиви.  "Фолклорните кукли първи се изкупиха, което ме радва. Това показва, че народът се връща към традиционния фолклор. Наблюдението ми е, че наистина българинът си обича нашето, родното", разказва Горанка Кирова.

Тя има свидетелство на калфа за изработка на национални кукли. Най-много я развълнувало дете, което плакало, защото искало кукла с национална носия. "Сълзите му капеха, защото искаше кукла, но само с носия. Родителите му купиха и то беше най-щастливото дете", усмихва се жената.

Машината на щанда не е само за декорация. "Правя сама куклите, но имам много по-големи шевни машини, за които ми трябва пространство. Тук обаче ги довършвам. Шия пред очите на хората роклите или костюмите. На всички им е много любопитно. Но най-горда съм, че моите кукли се отличават, защото обичам да персонализирам играчките. Шия дрехите както искат децата или слагам имена на играчките. Видях, че децата обичат много да играят с играчка, която носи тяхното име", допълва майсторката на куклите.

Интерес има и грънчарските щандовете, където хората могат собственоръчно да си направят предмет. Щандовете за бижута от екоматериали също са обсадени. До неделя, посетителите ще могат да се запознаят с тънкостите на тъкачеството, свещолеенето, ножарството, кошничарството шапкарство, звънчарство и други традиционни за българския бит и култура занаяти.


Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
ЗАЩО НЕ ИЗГОНИХМЕ РУСКИ ДИПЛОМАТИ ?
Защото сме балансирани
Защото нямаме доказателства кой е отровил Достал
Защото Русия е нашата освободителка
Защото ни е страх да не дойде отново техният патриарх да ни се кара
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: