Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Отворено писмо на философа Ангел Грънчаров
Източник: ПОТВ 11:31 / 11.08.2017
©
Ангел Грънчаров

Ний, учителите, сме само гости в този пошъл свят на материални интереси, ний иначе сме си жители на чисто духовния, нравствения свят!

петък, 11 август 2017 г.

 

Днес трябва да ида да си взема лекарствата, крайно съм затруднен, просто няма как да си ги купя - само за едно от лекарствата си трябва да платя 50 лева (останалите струват общо около 10 лева), проблемът е, че вече пети месец след опраскването (уволнението) ми от пловдивската ПГЕЕ (където 17 години съм работил като учител по философия) съм безработен и без никакви средства за съществуване (за тия пет месеца съм получил всичко на всичко само 100 лева обезщетение за безработица!). Писах преди време писмо на директорката на ПГЕЕ (която именно ме опраска-уволни) и й разказах за така и така създалата се крайно тежка за мен ситуация в резултат на нейното решение отново да ме опраска-уволни, предложих й по хуманни (чисто нравствени подбуди) донякъде да се реваншира пред мен като ми върне ония надвзети близо 700 лева, които тя ми отне без да ме пита за нищо чрез частен съдия-изпълнител и то тъкмо в навечерието на Рождество Христово, в навечерието на новата 2017 г. (тогава пък благодарение на това финансово опраскване, предхождащо другото - бях уволнен на 23 март 2017 г., няколко месеца по-късно! - ми беше запорирана заплатата и останах без никакви средства за съществуване цели два месеца!); разбира се, не получих никакъв отговор на писмото си от директорката, тя многозначително си замълча. Днес решавам да й напомня за създалия се благодарение на решението й да ме опраска-уволни превъзходен психологически и нравствен казус, който поставя на изпитание тъкмо нейната нравственост или съвест, все пак тя е учителка и възпитателка на младите, за нея следователно нравствените неща априори би следвало да значат много; ето по тази причина се виждам принуден да й напиша отново едно кратко писъмце, ето го:

До г-жа Стоянка Анастасова, директор на ПГЕЕ в Пловдив
До г-жа Иванка Киркова, Началник на РУО-Пловдив
ЗА СВЕДЕНИЕ: До г-н Красимир Вълчев, Министър на образованието и науката
До г-жа Мая Манолова, омбудсман на Република България
ДО ВСИЧКИ МЕДИИ

ОТВОРЕНО ПИСМО

от Ангел Иванов Грънчаров, безработен учител по философия

Многоуважаема госпожо Директор,
Уважаема госпожо Началник,

Пиша Ви това писмо, воден единствено от чисто човешки, т.е. нравствени подбуди. Решението Ви да ме опраскате-уволните повторно, госпожо Анастасова, доведе до крайно тежки за мен последици, които, надявам се, ще успеят да пробудят, да активират Вашето нравствено чувство, Вашата съвест: вече пети месец съм без никакви средства за съществуване. Крайно много ме затруднява напоследък да си купувам едно от лекарств
©
Стоянка Анастасова, директор на ПГЕЕ в Пловдив
ата, което, по предписание на лекуващия ме кардиолог, се наложи да започна да приемам, то, за жалост, е изключително скъпо за моите (не)възможности, аз трябва да доплащам за него повече от 50 лева (по-голямата част плаща здравната каса, не зная докога касата ще прави това - понеже аз и здравните си застраховки не мога да си плащам). Та преди време, притиснат така жестоко от създалите се обстоятелства, ми се наложи да Ви пиша и да Ви предложа, като чисто хуманен и нравствен акт от Ваша страна, да благоволите да ми върнете ония близо 700 надвзети (над дълга ми към Вас) лева, които частен съдебен изпълнител, по Ваше нареждане, принудително ми отне в навечерието на Рождество Христово, в навечерието на настъпването на новата 2017 г. (тогава пък, по тази причина, бях оставен без заплата, без никакви доходи за най-малко два месеца, заплатата ми, както знаете, тогава беше запорирана и средствата ми бяха принудително отнети).
Вие обаче, за моя изненада, изобщо не реагирахте на това мое писмо, на тази моя молба за такъв един благороден и хуманен акт или жест от Ваша страна - защото все пак настоящото ми положение е закономерна последица от Вашето решение да ме опраскате-уволните малко повече от два месеца по-късно. Сега отново, бидейки притиснат още по-жестоко от обстоятелствата, си позволявам да Ви призова да преосмислите позицията си и да реагирате така, както Вашето нравствено чувство, Вашата съвест Ви повеляват или диктуват: аз наистина този месец нямам възможност да си купя лекарствата, които за мен са жизнено необходими. Убеден съм, че ще реагирате според високото съзнание за чиста нравственост или човечност, което по презумпция е присъщо на нас, учителите. (Да не бяхте и то ръководен - сиреч длъжен да е нравствен образец и еталон, именно за да служи за пример не само на младите, но и на останалите учители! - деец на образованието, да не бяхте учителка и възпитателка на младежта тогава аз изобщо нямаше да имам право да Ви пиша такива "възмутителни писма", но след като сте именно такава, то това ми дава основанието да очаквам, че сте способна да реагирате, така да се рече, в пълно противоречие с чисто користнолюбивата - според чисто прагматичния интерес - логика или детерминация на материалния свят, в който живеем; но ний, учителите, така да се рече, сме само гости в този свят, ний иначе сме си жители на чисто духовния, нравствения свят. Но да не философствам повече, че в случая това не ми е задачата!)

 

Госпожо Киркова, информирам Ви за създалия се казус чисто информативно, да знаете просто докъде се стигна в крайна сметка в резултат на действията на директорката на пловдивската ПГЕЕ, които Вие лично навремето не счетохте за нужно да възпрете; моля Ви да ме разберете правилно, и този път нямам надежда, че ще се опитате да повлияете на госпожа директорката на ПГЕЕ, аз добре зная, че бюрократичния подход, на който сте така стриктно вярна до този момент, не включва такива "излишества" като човечност, нравственост, угризения на съвестта и прочие.
Позволявам си да дам пределна гласност по този толкова интересен според мен житейски казус, имащ по моя преценка най-значими психологически и н
©
равствени измерения единствено защото той е органично свързан с моите изследвания и описания на реалната ситуация, свързана с моите борби за непосредствена и практическа РЕАЛНА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ на отношенията в нашата училищна общност, общността на пловдивската ПГЕЕ, заради които и всъщност бях опраскан. Моля недейте да си мислите, че се опитвам да Ви изнудвам, не, проблемът е чисто нравствен, свързан е с нашата човечност, в тази сфера никаква принуда или насилие няма и не може да има, тук всичко зависи от Вашата свободна воля (стига тази воля наистина да е свободна: щото някои хора са допуснали лукса да робуват на представи, които са им отнели свободата на мисълта и дори на действието).
Ползвам се от случай да Ви информирам, многоуважаема госпожо Директор, че продължавам със своите инициативи-иновации нашият епичен (но точно поради това чисто ценностен, идеен, мирогледен в същината си) конфликт да бъде решен на една друга, чисто човешка и нравствена основа, в тази връзка вчера написах и изпратих пределно откровено отворено писмо до... владиката на Пловдив, до Негово Високопреосвещенство Николай, Митрополит Пловдивски: виж Мое пределно откровено отворено писмо до владиката Николай, там можете да се запознаете с този документ. Един вид позволих си да призова Владиката да опита да изиграе ролята на медиатор по решаването на нашия световно-исторически спор. Не виждам нищо лошо в това, то е в духа на демокрацията, т.е. ратува за постигане на човешките, духовните основи на разбирателството между различномислещите. Какво да правя, знаете, такъв съм си аз, мисля твърде творчески и иновативно, надявам се, че в крайна сметка и Вие, многоуважаема госпожо Директор, ще признаете най-после моята несъмнена иновативност, авангардността в мисленето ми и прочие (позволявам си да се пошегувам, нека не бъдем прекалено сериозни и толкова скучни: човеци сме все пак, нищо че сме учители!).

Накрая не мога да пропусна да Ви поздравя с новото увеличение на учителските заплати, което МОН обеща да извърши през септември: да сте жива и здрава да си харчите ползотворно тъй хубавата си директорска заплата!

С най-добро чувство:

11 август 2017 г.
Пловдив

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" Картаген е крайно време да бъде разрушен...

 

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
ЗАЩО НЕ ИЗГОНИХМЕ РУСКИ ДИПЛОМАТИ ?
Защото сме балансирани (5) 6%
Защото нямаме доказателства кой е отровил Достал (32) 42%
Защото Русия е нашата освободителка (19) 25%
Защото ни е страх да не дойде отново техният патриарх да ни се кара (21) 27%
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: