Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
ПРИСЪДА ЗА УБИЙСТВО
Източник: ПОТВ 14:17 / 30.01.2018
©

Апелативен съд  – Пловдив потвърди наказанието на  Донка П. в размер на ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, наложено с присъда на Окръжния съд. През месец октомври тя беше призната за виновна в извършване на убийство по особено жесток и мъчителен начин на И.К. и кражба, осъществени в условията на опасен рецидив.

Според второинстанционния съд не се налага корекция в размера на санкцията. При постановяване на присъдата като отегчаващи отговорността обстоятелства правилно са отчетени изключително завишената обществена опасност на извършеното деяние от подсъдимата Донка П., както и нейната висока лична степен на обществена опасност. С основание е преценено, че става дума за тежко умишлено престъпление против живота, извършено спрямо възрастна, самотно живееща жена, която била и позната на подсъдимата. Освен това Донка П. е осъждана и за други посегателства срещу възрастни хора – насилствен грабеж, чрез задушаване на 87-годишна жена, и кражба на пари от жилище на възрастно лице.

От друга страна, първоинстанционният съд правилно е съобразил като единствено смекчаващо отговорността обстоятелство признанието на вината от страна на подсъдимата и оказаното съдействие по време на досъдебното производство, което е довело до разкриване на всички обстоятелства, свързани с престъпното деяние.

Законосъобразно първоначално съдът е приел, че най-справедливото наказание, което следва да се наложи на Донка П., е "Доживотен затвор", но тъй като подсъдимата е признала фактите, посочени в обвинителния акт, е проведено съкратено съдебно следствие. В конкретния случай законът предвижда наказанието "Доживотен затвор" да бъде заменено с лишаване от свобода от 15 до 30 години.

Според Пловдивския апелативен съд, с оглед на посочените отегчаващи и смекчаващи отговорността обстоятелства, напълно справедливо за извършените от подсъдимата престъпления е определено наказанието в близост до максималния размер, предвиден от закона.

            Решението не е окончателно и подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.

 

С присъда № 86/09.10.2017 г. по НОХД №1600/2017 г. Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимата Донка П.  за виновна в това, че:

-         на 1.02.2017 г. в с. Дълбок извор, община Първомай, област Пловдивска, при условията на опасен рецидив умишлено е умъртвила другиго – И. К., като деянието е извършено по особено мъчителен начин за убитата и с особена жестокост – престъпление по чл.116, ал.1, т.6 и т.12, вр. чл. 115, вр. чл.29, ал.1, б. "А“ и б. "Б“ от НК, и я осъди на лишаване от свобода в размер на ДВАДЕСЕТ И ПЕТ ГОДИНИ;

-        на 1.02.2017 г. в с. Дълбок извор, община Първомай, област Пловдивска, при условията на опасен рецидив, е отнела чужди вещи, всички на обща стойност 152,50 лв., от владението на А.К. и Д. Г., без тяхното съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл. 196, ал.1, т.1, вр. с чл. 194, ал.1, вр. чл. 29, ал.1, б. "А“ и б. "Б“ от НК, и я осъди на лишаване от свобода в размер на ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

 

На основание чл. 23, ал.1 от НК съдът наложи на подсъдимата Донка П.  едно общо най-тежко измежду определените й наказания, а именно – ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА В РАЗМЕР НА ДВАДЕСЕТ И ПЕТ ГОДИНИ.

 

На основание чл. 24, ал.1 от НК увеличи размера на определеното общо най-тежко наказание лишаване от свобода с четири години, или наказанието, което подсъдимата Донка П.  следва да изтърпи, е в размер на ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ.

 

Наказанието за първото престъпление беше определено съобразно изискванията при провеждане на съкратено съдебно следствие, като съдът замени наказанието "доживотен затвор“ с лишаване от свобода.

За второто престъпление първоначално определеното наказание "лишаване от свобода“ бе намалено с една трета също заради проведеното съкратено съдебно следствие.

 
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
ХАРЕСВА ЛИ ВИ НОВОТО ЛОГО НА "ПЛОВДИВ 2019"?
Гениално е !
Адекватно е на творческия потенциал на града
Нищо не струва
Това ли ни е проблемът?
За какво става дума?
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: