Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Писмо от Ню Йорк: МЕЧТАТЕЛИ И ДАРВИНИСТИ
Източник: Ася Ялъмова 08:21 / 11.02.2018
©

Едно голямо момче осъществи детската си мечта - да залепи с тиксо количката си към бенгалски огън и тя да полети към Марс, и цялата земя вдигна детски очи към орбитата и... Илон Мъск, може да е полу-гений, полу-нереалистичен мечтател, но преди всичко е безмилостен бизнесмен, който е омесил маркетинга, продукцията си и държавното финансиране. Нямам против мечтите му, стига да извади ръчичката си от джоба на данъкоплатците, защото досега е измъкнал оттам 5 милиарда...

Мисълта ми е че реализираните мечти винаги струват скъпо. Навярно и бившите притежатели на Bit TV го научиха, но по болезнения начин.

Лично аз не разбирам как може да стъпиш от тира на непроучен медиен пазар, но не ми е работа да давам акъли на мечтатели. Нали прогресът се движел от тях?!

Някои обаче веднага казаха, че продажбата на телевизията водело до регрес, а не до прогрес. Ха сега, де!

                                        ***

Нямам чувството че и новите собственици са наясно с корелацията "регрес-прогрес", заради мъглявото намерение за "младежка насоченост" на новата програмна схема.

Първо, към кои младежи?

Нарцисичните "номади",милениълите, които знаят цената, но нямат идея за стойността?!

Или сръчните "hi-tech" generation Z, които могат да  напишат сърфирайки по нета есе, без да изпуснат книжката си за "Мечо Пух"?!

Или пък към най-новите "Homelanders", които са вече почти тийнейджъри и се очаква да бъдат "концентрирани в стойностите мълчаливци"?!

 Според теорията на Страус-Хауи има четирите "архетип - поколения", които се сменят на всеки четвърт век.

 Запознати ли са с нея новите мераклии за собственици над младежкото съзнание, или поне чели ли са книгата им "The Fourth Turning", за да намерят пресечната точка?!

...Имам огромни съмнения че отговорът е позитивен. Нещо повече, мисля че този екип на телевизията няма и минимален потенциал да се справи с такава задача. Следователно, "младежката насоченост" ще задейства пак старата консуматорска култура на риалити формата, Х-фактор и "На 16 и бременна", изградили поколението на алиенацията от реалността чрез поп-културата и рапа,добавен от поколението Z... T.e. менталното гето на политиката на идентичността и идиокрацията.

Новата контра-култура все още е в зародиш и в Америка, а да не говорим за България. 

Кръстопътят на идеологиите и културите е ветровито място, дано не издуха още една телевизия...Впрочем, дано да греша.

                                         ***

Споменавайки идеологии - в дебата за конвенцията има огромни липси, колкото и да е парадоксално. Хаосът на обществената говорилня напълно игнорира ИДЕОЛОГИЧЕСКИЯТ ГЕНЕЗИС на джендъризма, който не е хрумване на една лесбийка. Българите са в пълна тъмнина откъде падна "тоа пършинг у нашио двор".

...След идването на Хитлер на власт гнездото на "културния марксизъм", Франкфуртския институт за Социални Проучвания  се премества в Ню Йорк,Колумбийския университет, тъй като болшинството от научните работници са евреи. Тук те се фокусират в разработки и методики разрушаване на традиционната култура и традиции чрез "критическата теория" Какво представлява тя?

 Да се критикува брутално и агресивно всяка институция, започвайки със семейството, патриархалните традиции, църквата, държавата. Те пишат серия "студии за предразсъдъците", които утвърждават че всеки, който вярва в традиционната  култура е "расист", "сексист" и "фашист", и даже психично болен . Нещо повече - те кръстосват Маркс с Фройд (с помощта на Ерик Фром, от същия институт) и  създават технология на психологическото състояние... Така след време се появява "джендъризма".

В България, надявам се, има подготвени хора които да обяснят популярно това марксическо мракобесие на разрушение, разделение, омраза и обида, маскирано като "търсене на истината".

Ако не - силно препоръчвам книгата "The Devil's Pleasure Palace" от проф. Майкъл Уолш. Има и много други източници.

                                      ***

Всичкият този "пършинг" сега кацна и в България, а т.н. "сорософили" всъщност разпространяват методично едни и същи опорни точки от времето на Ерик Фром и Маркузе. В духа на съвремието те добавят и мантрата "Русия", и тук вече става интересно...

От много търсене на собствената си идентичност столетницата започна да ферментира, а  миризмата не е приятна, все пак, ферментираща столетница...Така или иначе в момента БКП/БСП се разкъсва между Сталин и Путин, и е уцелила баш идеалната си среда, т.е. Брежнев, с кръстче на шията. Най-големите майтапи се получават от неправилен прочит. (Путин, който сравни християнството с комунизма.))

От подобен прочит произлизат обаче и ужасии, като Шаренкова в разговор с Беновска която пропагандира ВЪЗПИТАНИЕ НА ДЕЦАТА ЧРЕЗ СЪЗНАТЕЛНО ИЗГАРЯНЕ НА РЪЦЕТЕ ИМ НА КОТЛОН С ЦЕЛ ДИСЦИПЛИНА. Впрочем в нормално общество Беновска отдавна щеше да е вкарана където трябва за садистично отношение към собственото си дете. В България обаче тя учи как се  кръстосва  християнство с комунизъм.

                                          ***

...Много мрачно стана, затова един цитат:

"- Ей, че са нахални тукашните курви! Поне да е за пред хората, маймуната му с маймуна, а то същинска скумрия, само кожа и кокали. Да я духнеш, ще падне, а пък дъртата му мистрия все пак иска да си има работа с войници."

...Не, не го е казал Валери Симеонов... Да благодарим на бога, че няма таланта на Хашек! И повторно да му благодарим, че не се намеси и проф. Божидар с някое историческо описание на анатомията на госпожата, която, макар и за многократна употреба, все пак е от свитата на император Франц Йосиф, чийто портрет в момента пазим.

Но пък от друга страна- животът не е школа за изтънчени маниери, нали?!... Още по-малко политиката.

Впрочем Валери Симеонов се е живо нагледно доказателство как от Дарвин и "произхода на видовете" се стига до социалния дарвинизъм на Херберт Спенсер. (Интересно, учи ли се още Дарвин в училищата, или вече им преподават какво е ген и НДК?! Наистина ми е любопитно до кое ниво на историзма в науката е достигнало българското образование.)

                                            ***

В българските училища не се учат много неща, толкова, колкото  нашето поколение не учеше по времето на тоталитаризма. Това, което се забелязва веднага обаче е ЛИПСАТА НА СИСТЕМНА ПОДГОТОВКА ПО "PUBLIC SPEECH", в която децата в Америка се тренират още от началното училище до университетите. Поради тази причина американските президенти произнасят речи, които остават в историята, а Бойко Борисов се изразява... по-непосредствено, "туитващо"(не го подценявам в никакъв случай,на него други са му кусурите)...

Липсата на начална подготовка обаче ужасно личи в телевизиите, където като в хан нахлуват разни емоционални субекти, крещят, карат се «кой е по-легитимен», не могат да изложат полемична теза стегнато, НЕ СЛУШАТ и поради това не знаят къде и как да прекъснат опонента за по-голям ефект.... и изобщо им личи липсата на основно образование по "public speech".

Няма как обаче да го наваксаме, затова за подобряването на публичната реч би могло да се въведе американския опит на "контрибюторите". Това са хора с позиции от целия политически спектър. Обикновено не са действащи политици, а бивши конгресмени, политолози, социолози, представители на движения, владеещи добре словото и изкуството на полемиката, които имат договор с дадена телевизия за участие по актуални теми и скандали, т.е. нещо като постоянни сътрудници. Те разбират, че ВОДЕЩИЯТ Е ДИРИГЕНТА и се стараят не да му пречат, а да му помагат, за да стане добро "шоу", което всъщност е крайната цел. Освен структуриране на публичното говорене, това би възпитало култура и стил на полемиката.

За съжаление в момента БНТ е в партизанските времена на "кръглата маса" и хронометъра за участие в секунди, отблъскващо-кресливата борба за надмощие над телевизионното време, което е отишло много по-напред от подобен примитивизъм.

                                      ***

Е, как водещият да не им покаже пръст?!...

 

Бележка от автора:

Изказаните мнения, идеи, факти и препратки в това и другите "Писма от Ню Йорк" са лично на автора и не съвпадат задължително с мнението на ПОТВ

 
Коментари [1] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОЙ МОЖЕ ДА ПРЕБОРИ ИВАН ТОТЕВ ПРИ ЕВЕНТУАЛНА БОРБА ЗА КМЕТСКИЯ ПОСТ ПРЕЗ 2019
Здравко Димитров (45) 12%
Районен кмет от ГЕРБ (16) 4%
Славчо Атанасов (50) 14%
Борислав Инчев (19) 5%
Дани Каназирева (73) 20%
Йордан Иванов (19) 5%
Друг десен кандидат (13) 4%
Кандидат на БСП (15) 4%
Само обединен опозиционен кандидат (37) 10%
Никой не може да го пребори (77) 21%
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: