Световна поща
... КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ? ОНЛАЙН ИЗЛЪЧВАНЕ. Включването на нашия канал онлайн става така: Изберете сайта ни potv.eu и кликнете върху екрана вдясно. Може...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Видеонаблюдение в детските градини, но без постоянен достъп за родители - едно експертно мнение
Източник: ТЕОРОДОРА ПАМПУЛОВА 11:38 / 12.02.2018
©

ПОЛУЧИХМЕ ПИСМО ОТ ТЕОДОРА ПАМПУЛОВА - ДЕТСКИ ПСИХОЛОГ, В КОЕТО ТЯ КОМЕНТИРА ИДЕЯТА ДА ВИДОНАБЛЮДЕНИЕ В ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ. ПОМЕСТВАМЕ ГО БЕЗ РЕДАКЦИОННА НАМЕСА


Недоволството на родителите на деца в ясла и детска градина всъщност е изключително показателен за необходимостта от промени в цялата образователна система.

"Монтирането на видеокамери в сградите на детските заведения ще успокои страстите сред родителите на малчуганите, но така само ще се замаскира проблема с агресията между деца и над деца в детските градини.

Една голяма част родителите /организирани в групите във Фейсбук/  настояват и да наблюдават престоя на децата си онлайн, каквато е практиката в някои западноевропейски страни. Това обаче може да доведе една основна негативна последица. Съвременното общество прекарва голяма част от времето си именно в интернет. Сървъри на големи корпорации и финансови институции биват "хаквани“ всеки ден, а какво остава за системата на една детска градина. Така децата ни могат да станат обект на порнографски материали, ако камерите предават онлайн в реално време. Малките дечица често се преобличат или събличат в стаите за игра, а понякога дори остават и без дрехи. В тази връзка видеозаписите трябва да бъдат съхранявани в самото учебно заведение и да бъдат гледани само при съмнение от страна на родител.“  – твърди детският психолог Теодора Пампулова.

Много по-лесно ще бъде организиран възпитателния процес в ДГ ако там има назначени психолози. Те могат да наблюдават, и учителите, и децата и да осигурат подходящата психологическа помощ и подкрепа и за двете страни. Психологът може да работи и по сигнал на родител за проблем с адаптацията на детето в детското заведение, с по-агресивните деца, с деца със СОП и т.н.

Видеокамери към момента са монтирани в много от училищата в града. Тяхната функция е да предоставят реалната гледна точка върху събитията в училището, за да могат училищните власти да предприемат необходимите мерки.

Въпреки, че видеонаблюдението е възможно най-бързата и финансово най-удобната за реализиране "мярка“ срещу агресивните прояви, тя ще бъде неефективна сама по себе си.

Всъщност проблемът с агресията в детските заведения се корени в такива причини като застаряващото поколение учители и възпитатели, натрупаната умора и т.нар. бърнаут синдром, прекалено многото деца в група, недостатъчното пространство в сградите и липсата на специалисти - психолози, логопеди и ресурсни учители.

 

Автор: Теодора Пампулова

Детски психолог

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
ХАРЕСВА ЛИ ВИ НОВОТО ЛОГО НА "ПЛОВДИВ 2019"?
Гениално е !
Адекватно е на творческия потенциал на града
Нищо не струва
Това ли ни е проблемът?
За какво става дума?
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: