Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Видеонаблюдение в детските градини, но без постоянен достъп за родители - едно експертно мнение
Източник: ТЕОРОДОРА ПАМПУЛОВА 11:38 / 12.02.2018
©

ПОЛУЧИХМЕ ПИСМО ОТ ТЕОДОРА ПАМПУЛОВА - ДЕТСКИ ПСИХОЛОГ, В КОЕТО ТЯ КОМЕНТИРА ИДЕЯТА ДА ВИДОНАБЛЮДЕНИЕ В ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ. ПОМЕСТВАМЕ ГО БЕЗ РЕДАКЦИОННА НАМЕСА


Недоволството на родителите на деца в ясла и детска градина всъщност е изключително показателен за необходимостта от промени в цялата образователна система.

"Монтирането на видеокамери в сградите на детските заведения ще успокои страстите сред родителите на малчуганите, но така само ще се замаскира проблема с агресията между деца и над деца в детските градини.

Една голяма част родителите /организирани в групите във Фейсбук/  настояват и да наблюдават престоя на децата си онлайн, каквато е практиката в някои западноевропейски страни. Това обаче може да доведе една основна негативна последица. Съвременното общество прекарва голяма част от времето си именно в интернет. Сървъри на големи корпорации и финансови институции биват "хаквани“ всеки ден, а какво остава за системата на една детска градина. Така децата ни могат да станат обект на порнографски материали, ако камерите предават онлайн в реално време. Малките дечица често се преобличат или събличат в стаите за игра, а понякога дори остават и без дрехи. В тази връзка видеозаписите трябва да бъдат съхранявани в самото учебно заведение и да бъдат гледани само при съмнение от страна на родител.“  – твърди детският психолог Теодора Пампулова.

Много по-лесно ще бъде организиран възпитателния процес в ДГ ако там има назначени психолози. Те могат да наблюдават, и учителите, и децата и да осигурат подходящата психологическа помощ и подкрепа и за двете страни. Психологът може да работи и по сигнал на родител за проблем с адаптацията на детето в детското заведение, с по-агресивните деца, с деца със СОП и т.н.

Видеокамери към момента са монтирани в много от училищата в града. Тяхната функция е да предоставят реалната гледна точка върху събитията в училището, за да могат училищните власти да предприемат необходимите мерки.

Въпреки, че видеонаблюдението е възможно най-бързата и финансово най-удобната за реализиране "мярка“ срещу агресивните прояви, тя ще бъде неефективна сама по себе си.

Всъщност проблемът с агресията в детските заведения се корени в такива причини като застаряващото поколение учители и възпитатели, натрупаната умора и т.нар. бърнаут синдром, прекалено многото деца в група, недостатъчното пространство в сградите и липсата на специалисти - психолози, логопеди и ресурсни учители.

 

Автор: Теодора Пампулова

Детски психолог

Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
КОЙ МОЖЕ ДА ПРЕБОРИ ИВАН ТОТЕВ ПРИ ЕВЕНТУАЛНА БОРБА ЗА КМЕТСКИЯ ПОСТ ПРЕЗ 2019
Здравко Димитров
Районен кмет от ГЕРБ
Славчо Атанасов
Борислав Инчев
Дани Каназирева
Йордан Иванов
Друг десен кандидат
Кандидат на БСП
Само обединен опозиционен кандидат
Никой не може да го пребори
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: