Световна поща
КЪДЕ СЕ ИЗЛЪЧВАМЕ 1. В МРЕЖАТА НА „БЛИЗУ” – Пловдив, Пазарджик,Първомай, Раковски, Карлово, Хисар, Стамболийски, Старо Железаре, Паничери, , Старосел, ,Калековец,...
цялото писмо
Малки обяви
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОФЕРТИ И ДОГОВОРИ ....................................... ........................................ РЕКЛАМНА ТАРИФА в сила до 31.12.2017 ПЛОВДИВСКАТА...
цялата обява
НОВИНИ ВИДЕО
новини
Бързи новини и
лични мнения
Ех, густо, майна, Филибето -
спомени и размисли за Пловдив
Блогът на
Евгений Тодоров
За
прехода
Гласът на
пловдивските блогъри
Какво е ПОТВ?
Екипът на ПОТВ
Програмната схема
Какво се крие зад заглавията?
Рекламната тарифа
Стажантска програма
Медии с човешко лице
За контакти
п
в
с
ч
п
с
н
Партньори:
Реклама:
Гледаме Голямата базилика с 3 D очила
Източник: ПОТВ 14:20 / 13.02.2018
© архив

Голямата раннохристиянска базилика се очаква официално да отвори врати за посетители в средата на 2019-а. До тогава ще бъде напълно завършено възстановяването на националния паметник на културата. Целият проект е на стойност 16 милиона лева, половината от които се осигуряват от община Пловдив, а останалата част са от фондация "Америка за България".
---

Проектът за възстановяването на епископската базилика е одобрен от НИНКН и предстои да бъде съгласуван с ВиК и EVN. На терена пред католическата катедрала в момента се работи усилено, както мнозина вече са забелязали. На това място догодина ще има сграда на две нива, като на първото ще бъдат експонирани над 2000 кв. метра цветни мозайки. 

ЖЕНИ ТАНКОВА, археолог: При разкопките разкрихме два пласта мозаечна настилка и големо количество архитектурни елементи.

Цялото това богатство ще бъде съхранено за поколенията от лека защитна конструкция и стъклена фасада, за да се осигури повече и равномерно естествено осветление.

НИКОЛАЙ ТРАЙКОВ, архитект: Ще бъде създадена виртуална реалност, посетителите в базиликата ще могат да я разглеждат с очила и ще виждат как е изглеждал обекта реално.

Епископската базилика кандидатства за включване в списъка на ЮНЕСКО. Резултатът ще стане ясен през юли тази година.
Коментари [0] публикувай коментар
 www.AvtochastiOnline24.bg
POTV във Facebook
Пловдивската телевизия на живо
Актуално видео
Тайни срещи и в Париж?
Програмата на ПТВ Тракия
Анкета
ЗАЩО НЕ ИЗГОНИХМЕ РУСКИ ДИПЛОМАТИ ?
Защото сме балансирани
Защото нямаме доказателства кой е отровил Достал
Защото Русия е нашата освободителка
Защото ни е страх да не дойде отново техният патриарх да ни се кара
Реклама

Всички права запазени ПТВ Тракия. Никаква част от съдържанието на този сайт не може да бъде използвана без позволението на автора. Поставянето на линкове към текстови и видеоматериали и снимки от сайта е позволено.


Дизайн, програмиране и хостинг: